Mi kerül az asztalra karácsonykor a szállodákban?

christmas dinner in a hotel

A karácsony a szállodák életében is egy különleges alkalom, és a hagyományos karácsonyi étkek ott sem hiányozhatnak az asztalról, ám némely szálloda még ennél is tovább megy: különlegességekkel kedveskedik azoknak a vendégeinek, akik úgy döntenek, a karácsonyt egy színvonalas szállodában töltik.

Minden előkelő szállodában kötelező a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli és a mézeskalács karácsonykor, ám ezt sokszor megspékelik olyan ínyencségekkel, mint a gesztenyés pulykamell, füstölt lazac, esetleg mézes-mustáros csirke, tükörponty, amelyeket különleges köretekkel, salátákkal, és előételek sokaságával tarkítanak. A kínálat tájanként más és más, hiszen a séfek igyekeznek a tájjellegű ételeket is bevonni a szállodai menübe: így például a töltött káposztát általában az adott vidék szokásaihoz igazítják, és a többi különlegességnek is igyekeznek megtalálni az adott vidékre jellemző gyökereit. Ugyanakkor némely szállodában igyekeznek elrugaszkodni a hagyományos fogásoktól is, vagyis például édesvízi hal helyett tengeri halat, cápát vagy kagylóféléket kínálnak fel egyedi módon elkészítve.

Karácsonykor a vadhúsból készült fogások is elengedhetetlen részei a szállodai ünnepi asztaloknak. A vadat szintén sokféleképpen készítik, van ahol maradnak a hagyományos falatoknál, míg egyes hotelekben a vadas ételek is a különlegesebb menü részei. Ha a szállodai kínálatokat böngésszük, találhatunk borókás szarvaspörköltet, vörösboros áfonyával töltött fácánmellet, és különféle módokon elkészített szarvas-, őz-, vaddisznóhúsból készült eledeleket. A vadas ételek általában a hegyvidéken jellemzők, ezek a szállodák egész évben kínálnak vadhúsból készült fogásokat, míg az alföldi részeken ezek inkább ínyencségnek számítanak. Ha a karácsonyi vagy szilveszteri ünnepeket szállodában tervezzük eltölteni, idejében foglaljuk le a szobánkat, hiszen ez az időszak nagy forgalmat jelent a szállodáknak. Ha igazán előrelátóak vagyunk, nem árt a karácsonyi, szilveszteri menü felől is érdeklődni.