Debrecenről

Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, Hajdú-Bihar megye és a Debreceni járás székhelye. Lakosságszáma körülbelül 250.000 fő.
A megye lakosságának mintegy 38,2%-a él Debrecenben. Debrecen a Tiszántúl legnagyobb és legjelentősebb városa. Szokták „a kálvinista Róma” néven vagy „cívisváros”-ként is emlegetni. Kelet-Magyarország szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja,Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa.
A 13. században említik először írásban. 1361-ben mezővárosi, 1693-ban szabad királyi városi rangot kapott. Nevét az egész kontinensen ismerték híres vásárairól és református iskolájáról, mely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelme során kétszer az Országgyűlés színhelye volt: 1848–49-ben, és 1944-ben. Az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett. Debrecen város napja: április 11.

Debrecen időjárása és éghajlata:

Debrecen éghajlatát alapvetően a kontinentális hatások alakítják. Debrecen az ország keleti felében fekszik, így az óceáni légtömegek hatása már kevéssé érződik, mint az ország nyugati felében. Ennek köszönhető, hogy a hőingás igen jelentős. A leghidegebb hónap január, amikor az átlaghőmérséklet -1,6 C fok. a legmelegebb a július 20,7 C fokkal. Az éves átlaghőmérséklet 10 C fok.

Az éves átlagos csapadékmennyiség 540 mm. ez lényegesen kevesebb, mint a nyugati országrész csapadéka, de valamivel kedvezőbb, mint a medenceközepi Szolnok, vagy Csongrád megye adatai. A legszárazabb hónapok januártól-február-március. A csapadékmaximum május-június-július hónapokban jelentkezik.

Hasznos link: Debreceni időjárás előrejelzés

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.