A turisztikai célelőirányzat megduplázását javasolja a szállodaszövetség

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSzÉSz) a turisztikai célelőirányzat (TC) megduplázását javasolja a kormánynak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek címzett levelében.

Az MTI-nek hétfőn eljuttatott levelükben azt írták: sajnálattal és meglepetéssel látták, hogy az Országgyűlésnek beterjesztett 2015. évi költségvetési javaslatban a TC soron csupán bruttó 4,9 milliárd forint szerepel. Az első Orbán-kormány idején, 2001-ben 25 milliárd forint, 2002-ben pedig 28 milliárd forint volt a TC és értelemszerűen a Magyar Turizmus (MT) Zrt. költségvetése is jóval magasabb volt a mostanihoz képest. 2002 óta ezek az összegek sajnálatosan folyamatosan csökkentek, erodálódtak – közölte a szövetség.
A nemzetközi gyakorlat szerint a nemzeti marketing finanszírozása állami feladat, a versenytársak turisztikai marketing és promóciós költségvetése többszöröse a magyarországinak, így például Ausztria közel tízszer nagyobb forrással rendelkezik – írták.
A MSzÉSz szerint a csökkenő források hatására a magyar turizmus nem használja ki eléggé gazdaságélénkítő, deviza- és munkahelyteremtő szerepét. Érveik szerint erőteljesebb promócióval, marketinggel törekedni kell hagyományos európai piacok megtartására és új, feltörekvő piacok meghódítására. Kiemelik, hogy óriási kommunikációs és promóciós verseny van az egyes fogadó országok között, mindez forradalmian változó, új, digitális technikákkal, online foglalási módszerekkel. Európában a kereskedelmet és az építőipart követően a turizmust a 3. legnagyobb ágazatnak tartják, az országnak érdemes ezen a hullámon tartósan fennmaradnia.
A szállodaszövetség szerint a TC-keret megduplázása multiplikátor hatása miatt a nemzetgazdaságnak jelentős többletbevételt is generál.
Az MSZÉSZ a jövőben is készséggel működik együtt az MT Zrt.-vel a fontos nemzeti turisztikai célok megvalósításában.
A levélben javasolták azt is, hogy az áprilisban lejárt, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a szövetség közötti stratégiai együttműködési megállapodást újítsák meg, mivel szívesen közreműködnek egy új stratégia és eszközrendszer kialakításában.

Forrás: mti.hu