Újra hódit a retró a hotelszakmában

retró hotelbeendezés

A mögöttünk hagyott negyedszázad első felében nem kizárólag a tehetős magánlakások tulajdonosai, de a kapuikat korábban megnyitó szállodák és vendéglátóegységek többsége is a modern lakberendezési stílus jegyében rendezte be vonatkozó helyiségeit. Ez a tendencia a döntően visszafogott színben kivitelezett műanyag, fém, fa és üveg alapanyagok felhasználását jelentette, amely természetesen a padlózat- és járófelületek kialakítására is döntő hatással volt. A piacon évtizedek óta jelen vannak a 21. század designereinek köszönhetően hatalmas innovációt produkáló modern padlófelületek. Mégis úgy tűnik, hogy napjainkban mind nagyobb teret hódítanak – a retro lakberendezési stílus velejáróiként – a retro padlóburkolatok.

A szállodák modern szobabelsőjét egyre gyakrabban váltják fel a retro lakberendezése tárgyak, valamint a retro stílust idéző fa parketták, padlóburkolatok, amelyek a régi padlóburkolat újracsiszolásával visszanyerik régi fényüket.. Utóbbit döntően a polgári stílust idéző valódi fa parketták és szalagpadlók lerakása jelenti, melyek sok esetben ismét tölgy halszálka mintában jelennek meg, illetve a legkülönbözőbb fa alapanyagok felhasználásával kerülnek lerakásra. A jelenséget nem kizárólag a divat ösztönzi.

Retro padlóburkolatok és előnyei…

Szállodák felújítási munkálatainál – a szobák újbóli gyors kiadásának előmozdítása érdekében – kimondottan fontos az időtényező.   A felújításra szoruló szállodaegységekben és más vendéglátó helyiségekben egyedülállóan gyors megoldást jelenthet a már meglévő – ám az évtizedek alatt megrongálódott, vagy pótlásra szoruló – régi parketták kiegészítése és felújítása. A retro padlóburkolatok vitathatatlan előnye, hogy gyakorlatilag egyetlen alapanyag – azaz nagy kopásállósággal rendelkező keményfa – felhasználásával oldható meg a padlózat esztétikai adottságainak javítása és egyben a hőszigetelés is.