Tovább növelhető a hazai szállodakapacitás

tapéta szállodában

A szállodai kapacitás minden évben átlagosan 2,5-3 százalékkal emelkedik, ez természetes növekedésnek számít, a következő években azonban a bővülés várhatóan eléri majd a 4-5 százalékot is, egyebek közt a sportesemények hatására – mondta el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Niklai Ákos hozzátette: a szállodai kapacitás bővülést olyan sportesemények is segíthetik, mint például a vizes világbajnokság és az olimpiai pályázat, ugyanis ezek növelik a befektetési kedvet.

A belföldi turizmusról szólva kiemelte: a forgalomra továbbra is nagy hatással van a SZÉP-kártya, az idén februárban például 22 százalékkal nőtt a kártyával fizetett összeg az előző évhez képest.

A magyarok körében, akik általában a hosszú hétvégéket töltik szállodákban, főként a gyógy-, wellness és a kastély szállodák a legnépszerűbbek télen – fogalmazott a szövetség elnöke.

Kérdésre válaszolva elmondta: a legtöbb turista Németországból érkezik, azonban Angliából is sokan jönnek, a Kínából ide utazók által eltöltött vendégéjszakák száma pedig csaknem 100 százalékkal emelkedett.

A szállodaszövetség elnöke elmondta: a külföldiek általában 2-3 napot töltenek el Magyarországon, kivéve azok, akik gyógyszállodákba érkeznek, ők 5-10 napot maradnak.