Parfümgyártás Magyarországon?!

parfüm

A minap épp egy beszélgetést folytattunk le arról, hogy milyen nagy hype lett a levendula. Nem csak parfümökben és tisztálkodószerekben, de ma már felbukkan fagyiban és a fűszernövényként is. Aki pedig eltéved Tihanyba tudja, hogy olykor nem csak egy nő, hanem egy teljes kisváros is tud illatfelhőbe burkolózni.

Abban a szerencsében volt részem, hogy jártam Dél-Franciaországban, ahol a levendula nem csak divat, hanem megélhetés, és túlzás nélkül állítható, hogy a kultúra és a tájkép része is. Sokszor elgondolkodom azon, hogy ha ez Franciaországban működhet, miért ne működhetne Magyarországon is. Kis hazánk is a mezőgazdaság fellegvára. Talán érdemes lenne átlépni a kukuricatengeren és olyan növényeket termeszteni, amelyek hozzáadott értéke lényegesen magasabb, mint amilyen például a parfümként is használt levenduláé.

A hazai táj kellően mozaikos, itt is megélnek a fűszer és gyógynövények. De elég csak, így anyák napján másik kedves lila virágunkra az orgonára gondolni? Vajon lehetne ez a magyarországi levendula? Nem tudom, nem vagyok jártas a mezőgazdaságban, de aligha hiszem, hogy a hazai mezőgazdaság ne indulhatna el mondjuk a parfüm alapanyaggyártás irányába. Számos hazai nagy cégnek, így például az Avonnak is vannak az országban telephelyei az ilyen irányú tapasztalat sem hiányzik hát. Debrecen pedig agrárközpont, agráregyetemmel. Talán vannak lelkes és kreatív fiatalok, akik ilyen irányba is elvihetnék a hazai mezőgazdaságot.