Öltözködési etikett turistáknak

hotel

Hogyan öltözködjünk, ha külföldre megyünk, és hogyan öltözködjenek a Magyarországra látogató turisták?

Van néhány íratlan szabály, amit érdemes szem előtt tartani, ha ruristaként utazunk más országokba, és amiket mi is elvárunk az ide látogatóktól.

A napokban szólított fel az indai kormány az Indiába látogató nőket, hogy lehetőség szerint kerüljék a rövid szoknya és a rövid nadrág viseletét. Hasonló, sőt még ennél is szigorúbb öltözködési előírások érvényesek az arab országokban. A legszigorúbb előírások szerint a nőknek nem látszhat ki testrésze és a haját is takarnia kell.

Magyarországon nincsenek ilyen szigorú szabályok, de például ha templomokat látogatunk meg, akkor ügyelni kell rá, hogy milyen ruhát viselünk. Nőknek ajánlott a hosszú ujjú felső viselete, és kerülendő a rövid short, vagy miniszoknya. Ezek az ajánlások érvényesek a férfiak számára is, azaz nem illik ujjatlan trikóban egy templomba lépni.

Felmerül a kérdés, érdemes e turistának látszani, vagy jobb-e beleolvadni a helyi lakosság közé? Nos a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek megértőbbek a turistákkal szemben, és könnyebben segítenek nekik. Sőt könnyebb a kapcsolatteremtés is, ezért nem gond, ha ruházatunkról lerí, hogy idegenek vagyunk az adott országban. Néhány országban, így Vietnámban, vagy más ázsiai országokban ez kifejezetten ajánlott, mivel a turistákat érintő bűnesetek súlyosabb büntetést eredményeznek, így a külföldi lakosok emiatt plusz védelmet élveznek.

Debrecenben nincsenek speciális viselkedési vagy öltözködési szabályok. A nagytemplomban illik kellő öltözetben belépni, ahogy ez más vallási épületekre is érvényes, de más írott, vagy íratlan szabály nem érvényes a cívisvárosban.