Nyíregyháza a LEGO fellegvára

legó gyár

A világ talán legismertebb és legnépszerűbb játéka a LEGO. Népszerűsége mondhatni évek óta töretlen, és ez volt az a ajáték, amely a szocializmus évtizedei alatt is bejuthatott az országba. A márkanév és a játék is a Föld szinte valamennyi országában ismert. Nem véletlenül.

A LEGO egyike azon kevés játékoknak, amely a gyerekek és a felnőttek körében is népszerű. Rendkívül jó képességfejlesztő játék, többek között a kreativitást is fejleszti. Ráadásul a LEGO képes a megújulásra is, az elmúlt években a filmekhez kapcsolódó tematikus LEGO, például jégvarázsos LEGO vált világszerte népszerűvé.

Ezért is büszkeség számunkara, hogy Debrecen szomszédságában Nyíregyházán található a kevés LEGO-gyár egyike. Jelenleg a világ összes LEGO-ját négy gyárban állítják elő. Egy található Dániában, az anyaországban, egy van Mexikóban, egy Csehországban és a negyedik gyár itt található a szomszédban Nyíregyházán.

Külön büszkeség, hogy a kicsiknek készülő LEGO a DUPLO egyedül a magyarországi gyárban kerül gyártásra.

A nyíregyházi gyárban jelenleg nagyjából 1500 munkavállaló dolgozik, és évente 1,7 millió doboz LEGO-t állítanak elő. A gyár bővítésére nemrég kerül sor, egy közel 50 milliárd forintos beruházás keretében.

Tekintve a gyár bővítését, és a LEGO töretlen, sőt egyre gyarapodó népszerűségét, biztosak lehetünk abban, hogy a nagy jövő vár a nyíregyházi LEGO gyárra.

Néhány érdekesebb adat a gyárról:

Földterület: 168.000 m2

Épületek: 38.000 m2

Raktárterület: 12.000 m2

Termelési terület: 13.500 m2

Csomagolás: 17 millió doboz/év

Fröccsöntés: 356 gép

Dolgozók száma: 1250 fő

A gyárban egyébként minden a LEGO-ról szól. A pólótól a nyakbaakasztós belépőig mindenhol megjelennek a LEGO elemek. A ma már 75 éves játék azért is népszerű a felnőttek körében, mert kevesebb benne az erőszak, mint a hasonlóan népszerű játékokban. Jelenleg egyébként csak az Xbox és a Action man előzi meg népszerűségben, legalábbis a gyerekek körében.