Kerekezz a Hortobágyon!

Tisza tó és bicikli

Szerencsére egyre divatosabb a kerékpározás, és a kerékpár turizmus. Ennek pedig kiváló színhelye lehet az Alföld és a Hortobágy. Hogy miért?

Nos azért, mert a természeti szépségek itt is adottak, de e mellet a terep is kedvező, nincsenek kemény emelkedők. Ez azt is jelenti, hogy a kerékpáros túrák olyan célcsoportok számára is felvállalhatóak, amelyek egyébként aligha vállalnának egy komolyabb biciklitúrát.

Ezt pedig célszerű lenne kihasználni az itteni vállalkozóknak is hiszen, Debrecenben és környékén is komoly kihívás, hogy a turisták csak egy-két napig tartózkodnak a városban és környékén, leszámítva a fürdőturizmust.

További előnyt jelenthet, hogy a környéken egyre nagyobb számban épülnek ki a kerékpárutak, és a térség főútvonalai is könnyen járhatóak zömében, mert az autós forgalom viszonylag mérsékelt rajtuk.

Milyen lehetőségeket kínál a környék a kerékpáros turizmusra?

Az egyik legjobb adottságokkal természetesen a Hortobágy és a Tisza-tó rendelkezik, amely nincs túl messze Debrecentől sem.

Kiváló túraútvonal a Balmazújváros, Nagyhegyes-Hortobágy, Egyek, Tiszacsege körútja, amelyen a klasszikus Hortobágy megtekinthető. A túra Hortobágyról indul és oda is tér vissza – írja a kerekparom.hu

Egy lényegesen nehezebb túra a Debrecen-Hajdúböszörmény –Borsodivánka-Poroszló-Hortobány-Debrecen körtúra, amely 220 km hosszúságú, tehát több napos túra. A túra bár hosszú, a szintemelkedés összességében minimális, és olyan látványosságok ejthetőek útba kerékpárral, mint az Öko-centrum Poroszlón. Ezt már inkább tapasztalt túrázóknak ajánljuk.

De nem kell ilyen messzire menni. Ha kezdő kerékpárosokról van szó, akkor a Debrecen-Fancsika is jó kezdés lehet, és egy napos program, amellyel tovább Debrecenben lehet tartani a turistákat.

A lehetőség adott tehát, a fenti néhány túraötlet mellett természetesen számos egyéb útvonal is kidolgozható!