Debrecen templomai

Ezzel a címmel jelent meg a Tóth könyvkiadó gondozásában egy remek könyv, amely a cívisváros vallási építményeit mutatja be.

Kétségtelen, hogy Debrecen legfőbb turisztikai vonzerejét a templomok adják. Bár népszerű a helyi strandfürdő, vagy éppen a Fancsika tavak, a város igazi jelképe mégis a debreceni nagytemplom.

Ideje volt tehát hogy könyv formájában is olvashassunk városunk ékességeiről. De ne csak a Nagytemplomról essen szó, hiszen a Csonka-templom is igazi jelképe Debrecennek, mégha szűkebb körben is ismert.

A Debreceni Nagytemplom egész Magyarország legnagyobb alapterületű protestáns temploma, ennek köszönheti Debrecen a „Kálvinista Róma” megtisztelő címet. A templom építése az 1800-as évek elején kezdődött, noha tudni lehet, hogy korábban is itt álltak a város templomai, amelyek háborúk, vagy éppen tűzvészek során semmisültek meg. A templomban írták alá a 48/49-es szabadságharc során a Habsburg-ház trónfosztását, illetve a Függetlenségi nyilatkozatot is.

Ha szeretnénk még többet megtudni a Nagytemplomról, vagy Debrecen többi templomáról, amelynek mind igen érdekes története van lapozzuk át a Tóth Könyvkiadó: Debrecen templomai c, könyvét. Debrecenieknek kötelező!