Debrecen forgalmas utcáin is fontos a közlekedés jog ismerete!

debreceni utak

Debrecen az ország második legnagyobb városa, és éppen ezért igen forgalmasak az utcái is. Sajnos magas a balesetek száma is, éppen ezért érdemes tisztában lenni a közlekedés jog alapjaival!

Amennyiben a járművezető gondatlanságból közúti balesetet, másnak vagy másoknak súlyos sérüléseket vagy halált okoz, ittasan ült volán mögé, közúti veszélyeztetést követ el, segítségnyújtást mulaszt el, vagy cserbenhagyásos gázolás okozója, úgy a közlekedési jog szerint büntethető és vezetői engedélye egyúttal bevonható, akár azonnali hatállyal is.

Közlekedési büntető ügyekben a járművezetéstől való, akár azonnali eltiltás a leggyakrabban alkalmazott büntetés, melynek tartalma lehet egy hónap, de akár tíz év is.

Közúti baleset okozása gondatlan bűncselekmény, melyet csak járművezető követhet el. Ha a másnak okozott sérülés 8 napon belül gyógyul, a tettes szabálysértés elkövetése miatt, azonban ha súlyos sérüléseket vagy halált okoz, úgy bűncselekményt miatt vonható felelősségre.

Ittas vezetés esetén szintén szabálysértési vagy büntetőeljárásra lehet számítani a vérben lévő alkoholszint függvényében. A bűnösség 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett valósul meg.

Közúti veszélyeztetés esetén, aki a szabályok megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, az vétséget követ el, aki pedig mások életét, testi épségét veszélynek teszi ki, bűntettet követ el.

Cserbenhagyást követ el az az érintett járművezető – akár elkövető, akár balesetet elszenvedő – aki nem áll meg a helyszínen, vagy úgy távozik onnan, hogy segítségnyújtásra szorulót hagy hátra. E bűncselekmény kizárólag szándékosan követhető el.

Aki nem nyújt segítséget annak, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el. Ha a sértett meghal, a segítségnyújtást elmulasztó bűntett miatt felel. E bűncselekményt bárki elkövetheti, akár járművezető, akár utas vagy gyalogos.

Forrás: http://janklovics.com/kozlekedesijog.html