Borkalauz az Ister-Granum Eurorégióban

Helyi Finomságok Tárháza

Az Esztergom környéki, magyar és szlovák helyi borászatokról jelentetett meg útikalauzt az Ister-Granum Európai Területi Együttműködési Csoportosulás – közölte a szervezet projektmenedzsere csütörtökön az MTI-vel.

Eck András tájékoztatása szerint a kiadványban jellemzően néhány hektáron működő családi borpincék és borkóstolási lehetőséget kínáló gazdaságok mutatkoznak be a határ mindkét oldaláról.
A 70 oldalas füzetben fényképekkel, személyes élményekkel jelenítik meg a neszmélyi borvidékhez és a felvidéki termőterületekhez tartozó gazdákat és pincészeteket.
A kiadvány elkalauzol a dűlők pincefaluiba, a készítők összegyűjtötték a térség borászati civil egyesületeinek, hegyközségeinek címeit, valamint összeállították a térség borhoz kötődő rendezvényeinek naptárát és a vendégfogadók jegyzékét is.
Az Ister-Granum Eurorégió 2012 decembertől foglalkozik helyi termékhálózat kialakításával, amely civil szervezetek, önkormányzatok, termelők, valamint közösségek bevonásával. A borkalauz megjelenése előtt a régió alapélelmiszert termelő kisvállalkozásairól készítettek összeállítást, receptkönyvet.
Az Ister-Granum Eurorégió a magyar-szlovák határon található, kétharmada Magyarországhoz, egyharmada pedig Szlovákiához tartozik, nagyjából Esztergom 35 kilométeres körzetében. Az Ister-Granum EGTC-nek jelenleg 81 tagja van, 41 magyarországi és 40 szlovákiai önkormányzat, lakosainak száma 170 ezer fő.

Forrás: mti.hu