Bolgárok Debrecenben

Bulgária Burgasz városa

Debrecen Magyarország második legnagyobb városa és mint ilyen igen sokszínű népességgel rendelkezik. Kevesen tudják, de Debrecenben szépszámú bolgár közösség is él, nagyjából 100 főre tehető azok száma, akik bevándorlás, házasság, vagy éppen a szülők révén kötődnek a bolgár kultúrához.

Debrecen, mint egyetemváros régóta vonzza a más országból érkező diákokat is, akik gyakran szeretik meg városunkat és telepednek le Debrecenben. Különösen népszerű az angol nyelvű orvosképzés a debreceni egyetemen. Nem véletlen, hogy a bolgár származású debreceni lakosok között orvosi végzettségű is akad.

A szépszámú közösségnek köszönhető, hogy a városban Bolgár-est, és más kulturális programokat is szerveznek, jellemzően szeptember 22-én, amely a bolgár függetlenség napja. Ilyenkor az érdeklődők megismerkedhetnek a bolgár kultúrával, az ételekkel, és művészettel.

Nem véletlen, hogy Debrecenben Bolgár Kisebbségi Önkormányzat is működik.

Természetesen az itt élő bolgárok mellett nem elhanyagolható a Debrecenbe látogató bolgár turisták száma is, akik jellemzően a közeli fürdőváros Hajdúszoboszlóval összekötve érkeznek Debrecenbe. Debrecen egyébként Bulgáriának is fontos, annál is inkább, mert az itteni repülőtérről közvetlen repülőjáratok indulnak Bulgáriába, a népszerű üdülőhelyekre. A startutazás felmérése szerint a magyarok körében a legnépszerűbb bulgáriai üdülőhelyek: Várna, a Napospart, Pomorie, és Burgasz, de sokan elmennek a bolgár fővárosba Szófiába is. A bolgár nyaralás nem újkeletű, már a rendszerváltás előtti időkben is népszerű volt a szocialista tömbben a bulgáriai tengerpart, amely azóta turisztikai kínálatában látványos fejlődésen ment keresztül.