Az Unió szükségtelenül túlszabályozta az e cigarettát

e-cigi

Korunk egyik legnagyobb vívmánya az e-cigi, mely egy közegészségügyi forradalmat indított el, hogy életek millióit mentse meg a dohányzás káros hatásai elől. De az új uniós szabályozás mégis előnyben részesíti a kevésbé hatékony és lényegesen károsabb termékeket. Pedig mindezidág az e-cigaretta bizonyult a dohányzás leghatékonyabb alternatívájaként, melyet képes akár teljesen kiváltani. Az új uniós szabályozás mégis kihalásra próbálja kényszeríteni az e cigit, melyet aránytalanul és szükségtelenül túlszabályozott.

Az Európai Unióban évente kb. 700 000 ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben. Ezzzel szemben az e-cigaretta mintegy 70 millió európai polgárnak segített abban, hogy felhagyjon a dohányzással, vagy legalább jelentősen csökkentse dohánytermék-fogyasztását. Az új elektromos cigaretta szabályozás a 140 millió európai dohányos számát 2.8%-kal tervezi csökkenteni 5 év alatt, míg az e cigi fogyasztása kb. három év leforgása alatt 10 millió dohányost szabadított meg káros szokásától.

Az elektromos cigaretta Magyarországon is aránytalanul és szükségtelenül túl van szabályozva. Az ÁNTSZ például egy olyan összefoglaló dokumentumot publikált az e-cigarettával kapcsolatban, mely egyoldalúan az e-cigi fogyasztása ellen szól. A közleményben sorra olyan tanulmányokat vettek alapul, amelyek egyoldalúak, vagy erősen kritizálják az e-cigarettát, vagy épp tartalmaztak ugyan pozitív eredményeket is, csak azokat épp elfelejtették megemlíteni, így próbálva befolyásolni a köztudatot. Jogosan merül fel a kérdés: miért kell károsnak, ártalmasnak feltüntetni az e-cigarettát Magyarországon? Ennek a hátterében a legnagyobb valószínűséggel nemcsak politikai, de gazdasági érdekek vannak.