Aquapónia és hidropónia a Debreceni Egyetemen

aquapónia és hidropónia Debrecenben

Néhány éve még a vezető hírportálokba is bekerült az a debreceni férfi, aki a csapókertben egy teljes auquapóniás rendszert állított fel. A dolog lényege, a növénytermesztés és a haltenyésztés összekapcsolása. Bár a rendszer újnak tetszik mégsem az. Az aquapónia kiindulási pontja a hidropónia. Mindkét szóban megtalálható, ugyan az a szó, amely a lényeg eleme ezeknek a mezőgazdasági rendszereknek, éspedig a víz.

A hidróponia lényeg, hogy a zöldségek nem a talajban nőnek fel, hanem vízben. Ez a víz igen sok tápanyagot tartalmaz a különböző tápoldatoknak, vagy éppen tőzegnek, kavicsnak vagy egyéb szerves anyagoknak köszönhetően. Az ezekhez szükséges kellékek a Grow Shopokban lelhetőek fel, amely már ha még kis számban is, de idehaza is megtalálhatóak.

Az aquapónia tulajdonképpen ennek a továbbfejlesztése, amelynek lényege, hogy a vízben a szerves anyagot halak szolgáltatják, így a rendszer nem csak növényt, hanem halat is szolgáltat. Természetesen egy ilyen rendszer beállítása és működtetése a fenti leírásnál lényegesen összetettebb, de ezek az alapok.

A vízkultúrás rendszereket ma fokozott érdeklődés övezi, mert egyesek szerint a jövő mezőgazdasága ezen alapulhat. A közelmúltban a Debreceni Egyetem docense Stündl László tartott róla előadást a debreceni Fórum Bevásárlóközpontban.
Ma már a debreceni hírességek közé tartozik tehát Gönczi Péter is, a csapókerti hobbikertész aki országos ismertséget hozott a vízkultúrás rendszereknek kis hazánkban.