A cívisvárosban is egyre népszerűbb a futás

Debreceni félmaraton futás

Országszerte egyre több futóval találkozhatunk a nagyvárosokban, de a falvakban is. Szerencsére egyre népszerűbb a sport és a mozgás, és nincs ez másként Debrecenben sem. Összeszedtük ki hol és hogyan futhat a cívisvárosban.

Debreceni Kilométerek Egyesület

Ha futás, akkor első sorban a Debreceni Kilométerek Egyesületet kell megemlíteni, ami a debreceni futók origója. A szervezetet 2011-ben hozták létre magánszemélyek, akiknek szívügye a sport, a mozgás, és kiemelten a futás. Bár a szervezet nem tekint vissza évtizedes múltra, de már rengeteg esemény kötődik a nevükhöz. Ha még csak most kezdenél futni biztos hasznos tanácsokat kaphatsz tőlük, ha már gyakorlott futó vagy, akkor pedig csatlakozhatsz egy közösséghez és annak eseményeihez, akiknek hasonló az érdeklődésük , mint neked.

Most kezded a futást?

Ha még csak most kezded a futást és bátortalan van, és úgy véled, csak akkor kapcsolódhatsz egy közösséghez, ha már legalább 5 km-t le tudsz futni, nem kell elkeseredni. Az interneten rengeteg, akár kezdőknek szóló futás edzőtervet lehet találni. Ezekkel pár hónap alatt olyan szintre eljuthatsz, amikor már csatlakozhatsz a közösséghez.

Ugyanakkor a kezdőknek is érdemes tanácsot kérni, akár az egyesület tagjaitól is, hiszen sok olyan hiba van, amit a kezdők elkövetnek, legyen szó helyes légzéstechnikáról, vagy megterhelésről, esetleg öltözködésről. Ezekről az egyesület tagjai, mint tapasztalt futók hasznos tanácsokat tudnak adni a kezdőknek.

Debreceni futórendezvények

Ha már benne van néhány kilométer a lábadban, jöhetnek a futó-rendezvények, amelyekből szerencsére számos van Debrecenben is. Lássuk a fontosabbakat!

  1. április 2. – Jótékonysági Rotary Futás, a táv 1993 méter

Ahogy az elnevezésben is szerepel a nyertes csapat egy defibrillátor készüléket nyer. Fontos, hogy egyre több közintézményben legyen ilyen életmentő készülék. A versennyel ezt a nemes célt támogathatjuk.

  1. április 30. – D4 Nagyerdei félmaraton

A Nagyerdei félmaratonon, a híres debreceni Nagyerdőben futnak a résztvevők. Több kiírás is van, van minimaraton, kb 5 km, negyedmaraton és félmaratoni táv, mindenkinek képességei szerint.

  1. június 17. G4 éjszakai futás

Ha mindig is szeretted volna kipróbálni az éjszakai futást, de soha nem volt hozzá merszed, akkor itt a lehetőség! A Debreceni Kilométerek Egyesület szervezésében lehetőség van a nyári időszakban, de éjszak részt venni egy futórendezvényen. A futás 22 órakor kezdődik, tehát már nem lesz hőség! A táv 9 kilométer.